Standard

A BEAGLE EREDETE, MUNKÁJA

A beagle a kopók egyik legősibb fajtája, melynek jelenlegi megjelenését Angliában alakították ki. Elnevezése valószínűleg méretéből adódik, a kelta, óangol beag, begle szóból ered, melyre a legkisebb kopófajtaként rá is szolgál. Már a III. századi krónikák is említenek olyan kutyát, melyet apróvadas vadászatra használtak. A fajta neve a 15. században bukkan fel először írott szövegben, később többek között Thomas Bewick ír 1790-ben a legkisebb kopóról, mely fáradhatatlan a vadászatban és ugatása lágy, dallamos. Közvetlen őse nagy valószínűséggel a 17. században kitenyésztett/nyulászó kopók között keresendő. Ezen kopók számtalan különböző fajtájának összeolvadásából létrejött néhány fajta egyik lehetett a beagle közvetlen őse. Hazájában jellemzően nyúlvadászatra használták, párban vagy kisebb falkában. Az idők folyamán azonban fokozatosan megváltozott a vadászat célja, átalakult a beagle falkás vadászat, a beagling. Míg korábban az élelemszerzés, napjainkra az elsődleges cél a sport lett, a zsákmány elejtése helyett a mozgás öröme. A beagling Anglián kívül az Egyesült Államokban is igen elterjedt, ahol a kedvező körülmények miatt (hatalmas, szabad területek) a mai napig sokan űzik. A vadászat eredeti céljának megváltozásával átalakult maga a beagling is. Ott ahol lehetőség van e neves sport űzésére (Magyarországon tilos a kopózás minden formája), ott a beagle tulajdonosok egyesületbe tömörülve területet bérelnek, ahol nyulakat tenyésztenek. A versenyeken a beagleket párokba sorolják, és úgy engedik a nyúl nyomába, viszont nem cél, hogy a nyulat el is kapják. A bírók a kutyák munkájának pontosságát, stílusát, értékelik, figyelembe véve, hogy a nyomról bármikor visszahívhatónak kell lenniük, és a kettő közül a jobb jut tovább.


Általános megjelenés

Erős, zömök felépítésű kopó. A minőség benyomását kelti durvaság nélkül.

Jellemzők

Vidám természetű kopó, alapvető feladata a nyomkövető vadászat, elsődlegesen nyúlra. Bátor, nagy aktívitással, életerővel, eltökéltséggel párosulva. Éber, intelligens és kiegyensúlyozott.

Temperamentum

Barátságos és éber, nem agresszív de nem is félénk.

Fej és koponya

Megfelelően hosszú, erőteljes, de nem durva. A szukák feje finomabb. Redőktől, ráncoktól mentes. A koponya kissé domború, mérsékelten széles, enyhén csúcsosodó. A stopvonal kifejezett, a nyakszirt és az orrhegy közötti távolságot lehetőleg pontosan felezze. Az arcorri rész nem elhegyesedő, az ajkak mérsékleten leffentyűsek. Az orrtükör széles, kívánatos a fekete szín, de világosabb színű kutyáknál gyengébb pigmentáció is megengedhető. Az orrlyukak tágak.

Szemek

Sötétbarnák vagy mogyorószínűek, meglehetősen nagyok, de nem mélyen ülők vagy dülledtek. Megfelelő távolság van közöttük, szelíd, esdeklő kifejezéssel.

Fülek

Hosszúak lekerekített heggyel, előre húzva csakni elérik az orr csúcsát. Alacsonyan tűzöttek, finom textúrájúak, a pofákhoz szorosan simulva kecsesen lógnak.

Száj

Az állkapocs erős legyen, tökéletes, szabályos és teljes ollós harapással. Azaz a felső fogak szorosan átfedik az alsó fogakat és az álkapocsra merőlegesen helyezkednek el.

Nyak

Elég hosszú ahhoz, hogy a kutya képes legyen könnyen lehajolni a nyomkövetéshez. Enyhén ívelt és kissé lebernyeges.

Elülső végtag

A lapockák jó szögellésűek, nem terheltek. Az elülső lábak egyenesek, jól alátámasztják a testet, a mancsok felé nem keskenyednek el. A csontok szilárdak és keresztmetszetben kör alakúak. A lábtő rövid, a könyökök zártak, nem fordulnak sem befelé, sem kifelé. A könyök magassága kb. a marmagasság fele legyen.

Test

A hát feszes és egyenes. A mellkas a könyök alá ér. A bordák jól íveltek, megfelelően hátrafelé irányulnak. A kötés rövid, de jól kiegyensúlyozott. Az ágyék erőteljes és hajlékony, a has nem erősen felhúzódó (nem agárhas).

Hátulsó végtag

A combok izmosak, a térdek jó szögelésűek. A csánkok szilárdak, mélyen helyezkednek el és párhuzamosak egymással.

Mancsok

Zártak és szilárdak. A mancsok boltozatosak, a talppárnák erőteljesek, nem nyúllábú és a körmök rövidek.

Farok

Erős, mérsékelten hosszú. Magasan tűzött, élénken hordott, de nem görbül a hát fölé, sem tőből nem hajlik előrefelé. Jól szőrözött különösen az alsó oldalán.

Járás/Mozgás

A hát mozgás közben egyenes, feszes, oldalirányú kilengést nem mutat. A lépés szabad, elöl térölelő, magas akció nélkül. A hátsó lábak képviselik a hajtóerőt. A végtagok mozgása nem lehet hátul talajon szűk, elöl lapátoló vagy keresztező.

Szörzet

Rövid, sűrű és az időjárásnak ellenálló.

Szín

A barnát kivéve minden kopószín megengedett, a farok vége fehér.

A beagle népszerűségét részben sokszínűségének köszönheti, hiszen nincs két, akár csak látszólag is, egyforma belőle. Változatosságának forrása a fehér szín egyedenkénti igen eltérő aránya. A színskála egyik végén a szinte teljesen fehér, egy-két halvány cserszínű folttal ékesített példányok, a másik végén pedig azon egyedek találhatók, melyeknek csak a farkuk vége és mancsuk fehér. A beagle standardja csak a farokvég kötelező fehérségét írja elő, melynek oka, hogy éneklő ugatásán kívül csak az izgatottan remegő farokvég árulja el a nyomon lévő beagle helyét a magas fűben, aljnövényzetben.

Alapvetően bicolor és tricolor beaglet különböztetünk meg. A tricolor vagy háromszínű beaglet, fekete háttakaró, cserszínű fej és végtagok jellemzik, fehér foltokkal a fejen, a hastájon és a farokvégen. Fontos megjegyezni, hogy nincs simiféle előírás a három szín elkülönülésére, arányára vagy árnyalatára. Ez nem véletlen, ugyanis a színek aránya életük során folyamatosan változik, a fekete-fehéren született kölykön csak később alakulnak ki a világosabb foltok. A fekete és fehér szín mellett megjelenő harmadik szín a világossárgától a cserszínig, a téglavörösig bármilyen árnyalatot felvehet. Érdekes ugyanakkor, hogy azokat a beagleket is tricolornak nevezzük, melyeken csak egész minimális, épp csak egy foltnyi, fekete szín található.

A bicolor vagy kétszínű begaleken a fehér mellett csak a cserszín van jelen. Sokan nevezik fehér-aranynak is e színtípust, hiszen a cser-, sárgaszín árnyalata emlékeztet a golden retriever színére. A bicolor egyedeknél is igaz, hogy a sárga szín árnyalatára, élénkségére és elhelyezkedésére semmilyen előírás sincs, kivétel, hogy a farokvégnek mindenképpen fehérnek kell lennie. Születésükkor a bicolor beaglek teljesen fehérek, a sárgásbarna foltok csak később alakulnak ki.

Méret

Kívánatos legkisebb marmagasság 33 cm (13 hüvelyk). Kívánatos legnagyobb marmagasság 41 cm (16 hüvelyk).

Hibák

Az előző pontoktól való bármilyen eltérés hibának tekintendő és az eltérés mértékétol függ a hiba súlyossága.

Megjegyzés

A kanoknak a herezacskóban két normális herével kell rendelkezniük.


BEAGLE, DE NINCS 4 LÁBA ……………

Charles Darwin, az evolúciós elmélet atyja 1831. december 21. és 1936. október 2. között egy Beagle nevű vitorláson hajózta körbe a Földet.

2003. június 2-án lőtték fel az első két európai marsszondát, a Mars Expresszt és a Beagle-2-t. A program keretében a Mars Expressz bolygókörüli pályáról végez kutatást, míg a Beagle-2 leszáll a felszínre, és közvetlen közelről vizsgálja a Mars bolygót. A Beagle-2 Darwin hajója után kapta a nevét.