Történet

Kutya nélkül lehet élni, de nem érdemes!

Kutyázásom története

Szolnok mellett élek kutyáimmal Rákóczifalván. Több fajta kutyánk volt otthon gyerekként, ezért a kutyázás nem újszerű dolog számomra. 2001-ben vettem meg az első beagle-t aki miatt elkezdődött a fajta iránt való érdeklődésem, neve Alföldi Csellengő Potyka, hívónevén Annie. Vele jártam először kutyakiállításon. Ahogy mondani szokás „kezdő kutya kezdő gazda ritkán nyerő páros”, így volt ez velünk is. Tudtam, hogy még sokat kell tanulni! Megpróbáltam sok-sok információt összegyűjteni a fajtával kapcsolatban és amikor csak tehettem kutyakiállításra mentem. Ez akkoriban nem is volt olyan egyszerű, főiskolásként.

A kennel történetében nem szeretnék minden kutyámról külön beszélni mert túl hosszúra sikerülne. Muszáj kitérni Mendezre, mert ő az a kutya akivel megalapoztam a kennelt és ha nem őt vásárolom meg 2004-ben Bakó Péter kenneléből talán nem itt tartok. Neve Snoopy Kid Ronaldo, hívónevén Mendez, vele kóstoltam bele a kiállítási sikerekbe. 2006-ban a Budapesten megrendezett Közép-Kelet Európa Kiállítás fajta győztes kutyája lett.

Mendez apja a világ egyik leghíresebb tenyészetéből származik, Multi.Ch. Daragoj Country Classic. Anyja pedig 90-es évek egyik legeredményesebb kutyájára ICh. Budakalászi Szivárvány Filura lett vonaltenyésztve, neve Széphegyi Szimat Evelin. Mendezzel sikerült egy igazi showkutyát vásárolnom, különös tekintettel a fejtípusára, eleganciájára és idegrendszerére. Büszke vagyok, hogy kedves tekintete Dr. Pallós Andrea, A beagle című könyvében, A fajta standardja fejezetnél örökre az olvasóra néz. Ma is nagyon fontos tulajdonság számomra a kedves értelmet sugárzó tekintet egy beagle-nek , amellett, hogy egészséges a standardnek megfelelő kutyák kerüljenek ki a kennelemből. Jelenleg a magyar beagle-k nagyon előkelő helyen állnak a minőség tekintetében Európában. Ezt kihasználva több eredményes kant használtam eddig a fajta javítása érdekében (Snoopy Kid James, Gála Professional, Nagyságos Fejedelem Kedvence Apród, Gála Inkognitó) több-kevesebb sikerrel. Fontosnak tartom, és szerintem másként nem is lehet kutyát tenyészteni, ha nem ismerjük a többi tenyésztő kutyáit, a saját kutyáink jó és rossz tulajdonságait. Az interneten könnyen megnézhetünk ma már akár egy Ausztrál kennelt is, de erre a legjobb lehetőség a kutyakiállítás. Az életben mozgásban látni egy-egy kutyát és a kiállításon a bírálat alatt mutatott viselkedése sok mindent elárul. Ha tehetem szerepelünk Világ- és Európa kiállításon is, ahol a beagle nevezési létszáma a 100-at is meghaladhatja.


2009-ben a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete a Bronzkoszorús Mestertenyésztő címet adományozta nekem az elért eredményeim alapján.

2013-ben a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete a Ezüstkoszorús Mestertenyésztő címet adományozta nekem az elért eredményeim alapján.

2016-ban a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete a Aranykoszorús Mestertenyésztő címet adományozta nekem az elért eredményeim alapján.

Sok év eltelt és a honlapomon ezt az oldalt nem szerkesztettem, nem egészítettem ki. Az aranykoszorús oklevél átvétele után gondolkodtam el, hogy írjak pár sort, amivel esetleg az érdeklődő jobban megismeri az Angyali Annie Beagle kennelt.

Sokan gondolják a honlap láttán, hogy kiállításra tenyésztünk kutyákat, de a kutyáink nagytöbbsége gyermekes családokhoz kerül kertes házba, családi kedvencnek. Az Angyali Annie beagle-k az elmúlt másfél évtizedben eljutottak a világ 23 országába. Kutyáimat több területen is eredményesen használják, legyen szó kiállításról, vadászatról, szarvasgomba keresésről, K99 vizsgarendszerről vagy az országban még gyerekcipőben járó mantrailing-ről (személyes illatanyag keresés).


Hogy az általam tenyésztett kutyák típusa megfelelő, abban megerősített, hogy Angliában a 2015-ös Cruft’s kiállításon (a világ legnagyobb és leghíresebb kutyakiállítása) beagle-t bíráló hölgy Christine Lewis (Fallowfield kennel, 1978 óta bírálja is ezt a fajtát) tőlem vitt fedező kant Angliába 2016-ban. A jó felépítésű kutyákhoz elengedhetetlen a jó genetika, de az is hogy kutyáimat nem tartom kennelben, csak ritkán, speciális esetekben. Jelenleg egy 300 m2-es kertben élnek.

A kennel 1-2 éven belül költözik és egy 1000 m2-es kertet, kifutót kapnak a kutyák, amit nagyon fontosnak tartok mivel egy vadászkutyafajtáról van szó. Szeretném a lehetőségekhez képest továbbra is legjobb körülmények között tartani őket, mivel sok mindent köszönhetek nekik. Rengeteg ismeretség kötődött a kutyák miatt az évek alatt. A kutyák által ismertem meg párom Bogit, aki hasonlóan, mint én fanatikus kutyabolond.


2018 év elején a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége meghirdetett egy tenyésztői tanfolyamot, amire az állattenyésztés legnagyobb szakembereit kérték fel előadónak. Úgy gondoltam, hogy érdekes tanfolyam lesz és jelentkeztem. A 3 hónapos tanfolyam speciális az országban, mert kifejezetten kutyatenyésztőknek állították össze a témaköröket, amiből a végén sikeres vizsgát tettem.