Világkiállítás 2021

1992-es évi „A Kutya” című újságjaimat még mindig őrzöm. 10 éves voltam és ha újságárus mellett jártunk én mindig azt kértem anyukámtól. 19 évesen vettem az első Beagle-m tudatosan, mert nagyon vonzott a kiállítás és a tenyésztés. A 2021-es világkiállítás volt életem 3. világkiállítása. Mint mindig több hónappal előtte kellett nevezni, amit idén sok bizonytalanság övezett, a covid-19 világjárvány miatt. Két kutyát neveztem be a kiállításra, az egyik Angyali Annie Design „Maya” felnőtt szuka és a másik a fia Angyali Annie Scott „Szotyi„ fiatal kan.

Szoktuk mondani, hogy csak az nyerhet aki ott van! Mi ott voltunk és kimagasló eredményt értünk el, ami egyedülálló a fajta hazai tenyésztése óta Magyarországon, de világon is ritkaságnak számít, hogy saját tenyésztésű és tulajdonú kutyákkal egy tenyésztő kutyái anya és fia is világgyőztes címet kapjon. Szeptember 30-án csütörtök éjszaka, kicsivel egy óra után indultam és Budapest mellett találkoztam régi tenyésztő barátaimmal, ahol egy autóba ültünk és utaztunk tovább. Akkor még nem mondtam nekik, de nekem nagyon jó érzés volt, hogy olyan tenyésztők kísérnek és biztatnak, akiknek a tenyésztői munkájára mindig is felnéztem (Gála és Snoopy Kid kennel). Korán érkeztünk a kiállítás területére és én rögtön elkezdetem gyakorolni a kutyákkal majd megérkezett Póth Vivien, aki egy profi kutyafelvezető. 2019 óta kutyáimat több alkalommal ő mutatta be kiállításokon. Nagyon régi az ismeretségünk, sokan nem tudják róla, de első kutyája egy beagle volt. Megbeszéltük mire kell figyelni a kutyáknál és kezébe adtam Mayát és Szotyit, nem bántam meg.

Rengeteg energiát fektettem már a kutyáimba, mert ez egy szenvedély egy életstílus ez az életem. Olyan udvart építettem nekik 2017-ben, hogy mindenki azóta is csodálja. Szerettem volna példát mutatni kutya tartásban és tenyésztésben. Sokszor kérdezték meddig megyek el, meddig ez a lendület. Barátaim között néha kimertem mondani, hogy amíg világgyőztest nem tenyésztek. Nagy álmodozó vagyok sokszor játszottam már le fejben, hogy világgyőztes lesz egy kutyám a körben, de ilyen eredményre én sem számítottam. Miután a fiatal kanom világyőztes címet kapott a lengyel bírónőtől úgy éreztem „igen megcsináltuk” hihetetlen érzés volt. De a java csak ez után jött, Maya munka osztályt nyert majd a világgyőztes szuka kiválasztásnál igazi klasszisok között kapott World Winner címet. Tudni kell róla, hogy feleségem – Bogi – kedvence. Igazi ravasz kutya, az a túl okos fajta, aki simán megvezet, ha nem figyelsz oda. Azonnal hívtam Bogit, mert ő nem tudott jönni, a 2,5 hónapos fiunkkal maradt otthon. Alig tudtam elmondani mi történik. Angyali Annie Scott sem állt meg a Junior Word Winner cím után megkapta még a Best Junior of Breed (legszebb fiatal kutya a fajtában, itt összevetik a fiatal világgyőztes szukával). Délután pedig a FCI. 6-os fajtacsoport (kopók, vérebek és rokon fajták) legszebb fiatal kutyái közül kb. 25 különböző fajta kutya közül az első 5-be választották.

Hatalmas siker ez a magyar beagle kynológiának is mivel az elmúlt 20 évben az egyre erősödő nemzetközi mezőnyben, ahol megjelentek professzionális felvezetők és nemzetközi szinten a beagle az egyik legnépszerűbb kutya fajta közé tartozik, nem könnyíti meg a magyar tenyésztők életét sem. 2009-ben Baraksó Bertalan felnőtt szukája „Vanilka” lett világgyőztes és előtte 2002 ben Holovitz Lajos kutyája „India„ ért el fiatal világgyőztes címet.

Az elért eredménnyel kvalifikáltam a kutyákat az angliai 2022-es Cruft’s kiállításra Birmingham-be, ahová már 2021 év végén le kell adni a nevezést. Ha lehetőségeim engedik mi ott leszünk Angliában Scott-al és remélem sikerül a lehető legjobb eredményt elérnünk. Maya kiállítási karrierje véget ért, tenyésztésbe vonjuk és megpróbálom a lehető legtökéletesebb kant megtalálni hozzá és továbbra is szép kutyákat adni a világnak.

Barta Albert
Aranykoszorús Mestertenyésztő